Monday, May 21, 2007

Töprenkedés

  Jó, hogy van ez a blog, mert mikor nincs kivel beszélgessek, csak leírom, ami éppen átmegy a fejemen. Igaz, hogy a külalakja nem egyedi, csak kiválasztottam egyet a meglevő minták közül. De így is nagyon tetszik, ez a piros és ez a rózsaszín. Azt hiszem, pont ilyen vagyok. Ezt vállalom. Piros és rózsaszín, együtt. Megbolondítva egy kis feketével. Sárának van egy ilyen színkombinációjú kardigánja, odavagyok érte.
  Most azon gondolkoztam, hogy milyen sokáig, és még most is néha, olyan voltam, hogy nem mertem kimondani, mi az ami tetszik, és mi az ami nem. Mint az "Oltári nő"-ben Róbert Juliska, mikor nem tudta eldönteni, hogyan szereti a tojást: főve, sütve, rántva stb. Mindig az aktuális vőlegény ízlését vette át. Megvártam, míg a másik nyilatkozik, aztán azt mondtam, á, nekem is pont az a véleményem. Hogy nehogy kilógjak a sorból. Megfigyeltem, milyen zenét kedvelnek azok az emberek, akiknek a barátja akartam lenni, és láss csodát, hát nekem is pont az tetszett. Mintha nekem nem lenne fülem, szemem, magamhoz való eszem... Borzasztó, hogy még most is úgy gondolom néha, hogy az én meglátásom nem lehet olyan jó, mint másé...

4 comments:

Anonymous said...

Kurt Vonnegut emlékére egy rész a Bajnokok reggelijéből (ha már mindenki folyton könyveket ajánl, inkább kimásolok egy idézetet .. két vonatkozó rész is van a könyvben, és ez az antifeministább. A másik; a "ha az óhaj ló volna, minden koldus lovagolna" rész kevésbé kapcsolódik (az meg arról szól, hogy miért nem gondolkodnak az emberek).. tehát ez a durvább, de mégis ezt kopizom be, mert ez egyike az öreg nagy gondolatainak (van még pár .. még egyszer, béke poraira)):

"A nőknek nagy elméjük volt, mert nagydarab lények voltak, de nemigen használták, mégpedig azért, mert a szokatlan gondolatokkal ellenségeket lehet szerezni, és a nőknek ahhoz, hogy valamennyire is kényelemben és biztonságban lehessenek, a lehető legtöbb szövetségesre volt szükségük.
Így hát a fönnmaradás érdekében hozzászoktatták magukat ahhoz, hogy gondolkodó gépek helyett egyetértő gépek legyenek. Az elméjüknek csak annyit kellett kiderítenie, mit gondolnak mások, és aztán ők is ugyanazt gondolták."

márta said...

Ez tényleg elég durva. Teljesen odavagyok...S mi a helyzet a teremtés koronájával? Róluk mit ír K. Vonnegut?

márta said...

Most kedvet kaptam, hogy elolvassam ezt a könyvet, már csak azért is, hogy legyen mivel-kivel vitatkoznom. Ez az általánosítás zavar leginkább, hogy "a nők...". Pedig nem vagyok feminista, egyáltalán. Az, hogy egy ember, legyen az férfi vagy nő, milyen lesz, inkább attól függ, hogy milyen géneket örökölt, hogyan nevelték, konfliktuskerülő-e vagy sem az alaptermészete, ilyesmi...

márta said...

Az a része viszont tetszik, hogy "szokatlan gondolatokkal ellenségeket lehet szerezni.."