Monday, June 4, 2007

A népszavazásról

  Itt motoszkál bennem ez az egész trianoni ügy...És eszembe jut erről a népszavazás, amikor lehetett volna valamilyen szinten enyhíteni ezt a szétszakadást. Több hibát is elkövettek szerintem ezzel kapcsolatban:
  1. A legnagyobb talán az, hogy gazdasági kérdéssé vált az egész.  Szerintem csak egy jelképes állampolgárságról kellett volna szavazni, egy olyasmiről, hogy elismerik, igen, akik voltak olyan balszerencsések, hogy a határ túloldalára kerültek, ők is magyarok, egy néphez tartozunk. Ehelyett mindenki
 attól kezdett 
el félni, hogy majd jönnek a határon túliak, igénybe veszik az egészségügyi szolgáltatásokat, szavaznak stb. Ezeket nem kellett volna belekeverni. Már csak azért sem, mert az általam ismert főleg erdélyi emberek vannak annyira büszkék, hogy ne vegyék igénybe azt, ami nem az övék.
  2. Az MSZP viselkedését nem akarom minősíteni, de még a Fideszét sem, mert meggyőződésem, hogy ha ők lettek volna hatalmon, ugyanazt tették volna, mint a kormányzó párt.
  Nem tudom, miért pont most jut eszembe ez az egész. Talán azért, mert még most is fáj, amit Anyu mondott, miután felhívtam az a bizonyos dec. 5.-e után. Hogy ő többet soha, de soha nem akar idejönni. Aztán persze, jött, mert büszkeség ide vagy oda, az unokák szeretete mindennél fontosabb.
  

5 comments:

Anonymous said...

(hosszú komment.. tudom, nem az én blogom, de kicsit rendszereztem a témához tartozó összes rossz gondolatom.. ugorjátok át!)

Hmm. .. én nekem nem olyan félelmeim voltak, hogy a buszokat ellepik az ingyen utazó erdélyi nyugdíjasok, meg a rendelőket is.. inkább a fiatalok.. akik amúgy is szeretnek elmenni otthonról.. a világ bármelyik részén .. tanulni, dolgozni, élni.. ha pl. ugyanúgy ösztöndíjjal tanulhattak volna magyar egyetemeken, mint pl. én, alanyi jogon, az szvsz. elég durván megemelte volna pl. az erdélyiek így is létező arányát. (Puhábbak vagyunk, mint ők, ezerszer). A jelképes örömködésről meg: ha jól gondolom, a távoliaknak főleg az autonómia hiánya fáj, hogy egy mindenféle idegen község kénye-kedve szerint taposhat a magyarságukba.. ez ellen az állampolgárság tett volna, a jelképesség meg semmit. Az megint egy más kérdés, hogy amióta mindenki EU tag, azóta lehet járni az európa parlamentbe árulkodni a jogtiprókra, meg lobbizni .. tehát szép új világ lesz (ja, biztos..).. ez az "állampolgárságosztás" akció egy párt kommunikációs fogása volt, tudták, hogy nem lesz megszavazva, és tudták, hogy ezzel milyen színben lesznek feltüntetve a nem-megszavazók.

Ha az a kérdés, gazdaságilag megérte volna-e állampolgárságot adni: fogalmam sincs.
Ha az a kérdés, az emberek jól döntöttek-e: a népszavazás arról szól, hogy olyasmit válasszunk, amitől kevesebb ember érzi rosszul magát, úgyhogy mindig jó (csak esetleg nekünk nem tetszik) az eredménye.
Ha az a kérdés, az emberek gonoszak-e: nem, esetleg szegények és frusztráltak (és beszélgetni se akarnak másokkal, nem hogy segíteni).
Ha az a kérdés, mi a mindenkinek tetsző megoldás: fogalmam sincs.

márta said...

Kösz az őszinteséget. De tényleg. Mert egy okos valakitől, aki tud gondolkodni önmagában is, el tudok fogadni bármilyen véleményt. De én azt látom, hogy itt az emberek rettenetesen befolyásolhatóak. Ott voltak az óriási plakátok, rajta gyönyörű családi fotók, kisbabák, minden ami kell, és a felírat , hogy "vajon mi lesz velünk...?" Kissé rosszul éreztem magam tőlük.
Ezt én kicsit azért gonoszságnak éreztem...Az emberek valóban nem gonoszak, csak befolyásolhatóak.
Nem értek egyet azzal, hogy a jelképesség semmit sem ér. Nagyon is sokat jelent.Erdélyben is szokták énekelni a magyar himnuszt (ami csak egy jelkép), de közben ott szem nem marad szárazon. Bevallom, én sem tudom még meghallgatni sem sírás-rívás nélkül. És régen, gyerekkoromban, emlékszem, mamám mennyire becsbe tartott egy pici darab piros-fehér-zöld szalagot.
Mindenkinek tetsző megoldás, pedig, én tudom, hogy nincs.
Amit az egyetemi helyekről mondtál, elfogadom, hogy védeni kell őket valamennyire, hogy nehogy a túl élelmes külföldi lefoglalja őket. Éppen ezért mondtam, hogy ha már belekeveredtek ebbe az állampolgárság-ügybe, akkor csak valami jelképes dolgot kellett volna megszavaztatni. Hidd el, annak is nagyon-nagyon örültek volna.

márta said...

Ja, látom, nem azt mondtad, hogy a jelképesség nem ér semmit, hanem...lusta vagyok még egyszer leírni, olvassa el, aki akarja. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért annyira nem tipor senki sárba semmit. Én 20 évig éltem ott, (aztán idecsábított a szerelem:), de engem nem bántott senki, sőt; igaz, van néhány lökött nacionalista, de az itt is van, és itt is ugyanolyan lököttek. Az a furcsa inkább, hogy ott is kissebbség voltam, meg itt is az vagyok, bár ez csak akkor derül ki, ha elmondom, ki vagyok s honnan jöttem. Akkor kezdik el mondani, hogy: hű, de jól tudsz magyarul, és milyen helyesen írsz! Hát hogy a szöszbe ne, de van, aki ezt úgyse érti :)

csillag said...

mikor 8 éve Magyarban voltam táborban, ott is csodálkoztak, hogy milyen jól tudunk magyarunk. És hiába magyaráztuk,hogy hát mi magyarok vagyunk csak Romániában élünk, nem értették..hogy nem lehet érteni az ilyesmit, kérem szépen??!!!

márta said...

Szeretném le is zárni ezt a vita-féleséget azzal, hogy én mindenütt jól érzem magam, itt is-ott is, néha azért én is szeretek dünnyögni az emberi gyarlóságokon, de az igazság az, hogy hálás vagyok ennek az országnak, mert befogadott, itt tanulhattam, itt születhettek meg a gyermekeim, itt kapom az anyasági támogatást, meg úgy egyáltalán...