Sunday, June 3, 2007

Sárihiszti kezelése

  Mostanában köröskörül járom ezt a témát, mert ez adódik valahogy, meg hátha más is tanul belőle. Én is most tanulom, mert hiába olvastam egy csomó gyermeknevelési könyvet, a legtöbbet a gyakorlatban tanulok.
  Belenyugodtam, hogy egyik gyerekem mostanában kicsit labilis érzelmileg, hogy ne mindig a "h" betűvel kezdődő szót használjam. Őt amúgy is könnyen ki lehet hozni a sodrából, de gondolom, kifáradt már az iskolában is, ráférne egy kis pihenés. Ma reggel is hozta a formáját, csak néztem tanácstalanul, és eszembe jutott , hogy a múlt héten olvastam egy újságban, hogy egy anya ilyenkor ún. hiszti-meséket mondott a gyerekének. Én is ölbe vettem, ahogy tudtam, mert tiltakozott rendesen, és elkezdtem mondani neki egy sebtiben kitalált mesét egy bizonyos tüskés disznócskáról. Aki mindig kiabált és a tüskéit borzolta, amikor az anyukája reggelizni hívta, vagy öltöztetni akarta. És ahogy mondtam a mesét a kisdisznóról, aki a végére megszelídült, annyira, hogy a már a tüskéit is meg lehetett simogatni, Ő is megszelídült, lehetett simogatni, öltöztetni, szóval lehetett normálisan kommunikálni vele. Aztán még több mesét is kellett mondjak a tüskés kis állatkáról, annyira élvezték. Közben meg észrevétlenül el tudtuk végezni a reggeli teendőket. Most elmentek az apjukkal a református templomba, mert hittanos évzáró lesz, és Anna énekelni fog. Én meg megszavaztam magamnak egy pizsamás, kávésbögrés délelőttöt, mert nem azért mondom, de azt hiszem, megérdemlem.

3 comments:

Betti said...

Leirnád nekem is azt a szép mesét a sünikéről akit megszelíditettél a mesében?

márta said...

No,hát nagyon rövidke, a hangsúly nem is annyira a történeten van, hanem a hanghordozáson, hangutánzáson: Volt egyszer egy kicsi tüskés disznócska, aki mindig mérges volt, bármit is mondott neki az anyukája. Ha azt mondta: Gyere reggelizni, akkor a kisdisznó azt mondta: NEM MEGYEK (ezt vicces-mérgesen mondom)és közben meregette a tüskéit stb. Hát egyszer az anyuka nagyon szomorú lett. Nem szólt többet semmit. Akkor a kisdisznó lelapította a tüskéit, és szelíden mondta: Mehetek reggelizni? stb. Az anyukája megbocsájtott, megsimogatta és boldogan éltek tovább. Ennyi. Lehet variálni másképp is, ahogy kedved szottyan :)

Betti said...

Köszi :)