Tuesday, November 27, 2007

Ajaj, mondtam már

hogy időnként átváltozom hisztis, kiborulós anyává? Bizony. Ez csak a kontroll elveszítéséről jutott eszembe. Mikor a lányok elkezdenek veszekedni, egymást tépni, és közben visítozni,( és egy szóval sem állítom, hogy ez ritkán fordul elő) akkor néha majdhogynem én is beszállok. Olyan hangmagasságokat ütnek meg, ami nekem már túl sok, valahogy mintha berezonálna valami ilyenkor ( mit jelent pontosan a berezonálni amúgy?) pedig lett volna alkalmam már megedződni az évek során. Nehéz három majdnem egykorú gyerekkel, mert egyiknek sem mondhatom, fiam, legyen neked több eszed!, ezt csak magamnak mondhatom. Meg azt is szoktam ilyenkor csinálni, hogy becsukom az ajtót, és átmegyek egy másik szobába. Egyik rosszabb megoldás, mint a másik. Csak mondom, hogy ilyen is van, senkise kövesse példámat.
Még csak annyit akarok hozzátenni, hogy iskolában,óvodában, vagyis ha kilépünk a társadalomba, ott tudnak viselkedni. Nekik is van igazuk, kell legyen egy hely, ahol ellazulhat az ember, és ezt hol máshol lehetne jobban, mint az anya idegein...

2 comments:

Anonymous said...

A rezonanciara lenne egy tippem, remelem, nem is egeszen alaptalan. A kenyszerrezges, vagy gerjesztett rezges fogalmaval fugg ossze; van egy rezgeskelto, es az ezaltal keltett rezgesek hatasara mas objektumok is rezgesbe jonnek (nem meglepo modon a rezgeskelto frekvenciajat veszik fel). Ilyen jelensegek elofordulhatnak pl. valtakozo feszultseg hatasara, de a hanghullamok is kepesek kenyszerrezgeseket eloidezni egy pohar uvegeben.. a letrejovo rezges frekvenciaja ugye egyertelmu, viszont az erossege valtozik; erdekes modon egy adott "kenyszerrezgetett" objektumra az amplitudo csak a rezgeto frekvenciatol fugg. Letezik egy olyan rezgeto frekvencia, ahol ez az amplitudo maximalis, es azt hiszem, hogy ez a rezonancia. (De ha tevednek, akkor majd megkeresitek googleban, es kijavitatok jol.. de ennel azert tobbet kellene tudnom rola.. elvileg fel kellene birnom irni a rezgomozgasok differencialegyenletebol a rezonancia differencialegyenletet.. megoldani nem kell tudnom, mert nem vagyok villamosmernok).

márta said...

Le vagyok nyűgözve, és köszönöm. Remélem, hogy nem tévedsz, mert én ezt így most megértettem, és hozzá is rendeltem a szituációhoz: a lányok a rezgéskeltők, az én fejem az objektum, amin belül ezek a kényszerrezgések maximálisanmaximális mértékben létrejönnek. (A differenciálegyenlet nagyon érdekelt volna, de ha nincs meg, hát így jártam. Nem ám, csak viccelek.:))