Wednesday, November 28, 2007

Elegem van a "fél" dolgokból...

Ezt a cikket olvasgatom, már nekifogtam néhányszor, nehezen érek a végére, ebből is látszik, mennyire hajlamos vagyok félbehagyni dolgokat. Elég hosszú, de megéri végigolvasni. Talán ez az első olyan írás, ami valamiféle megoldást is javasol, és nem hagy abban a reménytelenségben amit a jelenlegi helyzet reális látása kivált. Végülis arról szól, hogy miért nem jut egyről a kettőre ez a csodálatos magyar társadalom. A cikkíró szerint három alapvető oka van: a féltudás tudásként való elismerése, a teljesítményelv ignorálása, valamint az egyéni felelősség tagadása. A féltudással nem is az a baj, hogy mennyiségileg nem elég, hanem hogy azt hisszük, ez elég, nem vesszük észre, mennyi mindent nem tudunk, vagy nem tudjuk, hogy nem tudjuk...Na, nem mondom el, olvassátok el ti, ha érdekel. Mindenesetre én érintve érzem magam, és a magam szintjén jó lenne tenni valamit, hogy másképp működjenek a dolgok.

2 comments:

márta said...

Mondjuk így utólag azért nem minden stimmel:
1. Miből gondolja a kedves cikkíró, hogy az a fiatal, aki elmegy külföldre, majd jól vissza is jön, hogy itthon kamatoztassa tudását a magyar közügy érdekében? Mindenki a maga hasznát nézi mindenekelőtt.
2. Szerintem nemcsak az elittel vannak bajok, hanem mindenkivel. Ha mi, a pórnép nem lennénk olyanok, amilyenek, nem lenne ilyen az elitünk. Mindenkinek olyan elitje van, amilyent megérdemel.
Ha odatenném magam, biztos tudnék még kritizálni, de most egyrészt nincs időm, másrészt meg...nincs másrészt...

Anonymous said...

Na, most, hogy eppen kiestem a masik temabol, ide csak egy pici potty:) .. szurka a szurkara.. 1.) csak remeli, ha jol emlekszem, az egesz cikknek van egy olyan, ha "nem igy lesz, bukni fogunk" hangulata.. 2.) valoszinuleg a cikkiro az (egyebkent gyakori) elvbol indul ki, hogy az emberek nagy tomege (pl. az allampolgarok) sosem jelent erkolcsi bazist, csak az elit (ertve: egy tiz fiatalbol allo kiskozosseg akar galerive, akar irodalmi korre is alakulhat, valasztott vezetojuktol fuggoen). Hogy az emberek fellazadnanak-e ellene.. az mondjuk egy jo kerdes.. szerintem nem (ha a mostanit elviselik..;)).

A cikk alapotlete (a mutyizos belterjesseg) Mikszath ota adott (de a Rab Raby is bemutatja). Foleg az tetszik, hogy ertelmez (es minden egybevag).